Een aantal weken geleden plaatste ik een blog met 5 redenen waarom nieuwe vrienden maken moeilijk kan zijn. Er bleken veel lezers te zijn die zich erin herkende en moeilijk vrienden kunnen maken. Ik vond het daarom eigenlijk wel zo netjes om dan ook een blog te maken met 5 manieren om deze obstakels te kunnen omzeilen.

1. Het is moeilijk bespreekbaar | trek je er niets van aan

Mensen die geen of weinig vrienden hebben vinden het vaak lastig om hiervoor uit te komen. Dit maakt het lastiger om aan het probleem te werken.

De kunst is echter om je er niet voor te schamen. Je bent tenslotte niet de enige met dit probleem. Daarnaast ben je niet verplicht om te vertellen wat je situatie is. Zo kun je ook prima zeggen dat ”je oude vrienden niet veel meer buiten de deur doen” of ”nieuwe contacten zoekt in de buurt”. Dit klinkt wat minder zwaarmoedig dan ”ik heb geen vrienden”.

2. Er is veel (of juist weinig) keuze | begin ergens

Een ander probleem waar veel mensen tegenaan lopen is dat ze niet weten waar ze moeten beginnen, vanwege de ruime keuze aan mensen die je kunt benaderen. Of juist weinig, als je bijvoorbeeld het gevoel hebt dat niemand interesse in jou lijkt te hebben. 

Dit is vaak gewoon een kwestie van gewoon met mensen praten en ontdekken met wie je een klik voelt. Probeer vervolgens een combinatie te vinden tussen sympathie en wederzijdse interesse. Dit houdt in dat de persoon in kwestie leuk moet zijn, maar ook belangstelling voor jou heeft. Mensen die aan deze twee eisen voldoen kun je voorrang geven.

3. Veel mensen zijn al voorzien | maar niet iedereen!

Als je eenzaam bent dan heb je vaak het gevoel dat andere mensen al genoeg vrienden hebben en jij er niet meer tussen gaat passen. Ondanks dat veel mensen inderdaad al de nodige contacten hebben zijn er altijd mensen die wél openstaan voor nieuwe contacten. Zelfs al zijn het maar kennissen.

Ik kan je dus aanraden om gewoon opzoek naar nieuwe contacten te gaan.

4. De overgang van kennis naar vriend is vaak lastig | blijf je best doen

In mijn ervaring is het leuk om kennissen te hebben. Ondanks dat het contact vaak wat oppervlakkiger is zorgt het er wel voor dat je jezelf minder alleen voelt. Toch is de kans groot dat je ook behoefte hebt aan echte vriendschap. Al is het niet altijd even makkelijk om een kennis in een vriend te veranderen.

Ik moet zeggen dat ik voor dit punt ook nog niet echt een concrete oplossing heb gevonden. Ik kan alleen aanraden om je best te blijven doen om mensen te ontmoeten. En te investeren in de mensen die je al kent.

5. Je bent gefrustreerd | probeer hoop te houden

Een gebrek aan leuke contacten is vervelend. Het is daarom ook niet gek om daar frustratie over te voelen. Je loopt hiermee alleen wel het risico om dit te gaan uitstralen, met als gevolg dat het nog moeilijker kan worden om contacten te leggen.

Gelukkig kun je ook hier mee leren omgaan. De kunst is om te zorgen dat je jezelf goed voelt. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Al helemaal als je in een sociaal isolement zit. Wat mij betreft is dit een kwestie van doorbijten en actief aan de slag gaan met je leven verbeteren. Dit kan zijn door naar evenementen te gaan, maar ook sporten of een nieuwe opleiding volgen. Deze ”nieuwe prikkels” zorgen voor afleiding en komen in veel gevallen ook je stemming ten goede.

Vrienden maken is dus helaas niet altijd even makkelijk. Toch is het altijd beter om stappen te zetten dan gefrustreerd thuis te zitten. Ook voor jou is het haalbaar om nieuwe contacten op te doen. Blijf deze blog volgen via Facebook of Instagram voor meer tips.