Een van de doelen van Millonnial is om mensen te helpen meer uit sociale situaties te halen. In mijn ogen is een goede voorbereiding vaak het halve werk. Vandaar dat ik je in deze blog 5 tips geef waarmee je jezelf kunt voorbereiden op een sociale situatie.

Ik snap dat je sociale situaties niet altijd even goed kunt plannen. Integendeel, ze zijn vrijwel altijd enorm wisselvallig. Dit is dan ook de reden dat ik destijds geen plan van aanpak wilde maken. Met als gevolg dat ik steeds dezelfde dingen fout deed.

Tegenwoordig ben ik ervan overtuigd dat het beter is om jezelf van tevoren een paar richtlijnen te geven. Hoe je dat doet lees je hieronder:

1. Bedenk wat je doel is

Allereerst is het belangrijk om te weten wat je nou precies wilt bereiken met het aangaan van een sociale situatie. Wil je nieuwe contacten opdoen? Bijpraten met mensen die je al eerder gezien hebt? Of zijn er bepaalde vragen die je beantwoord wilt hebben? Het is goed om van te voren een doel te stellen.

”Is dat wel zo? Ze zeggen vaak dat je eerder mensen tegenkomt als je niet opzoek bent”

Ik snap de verwarring. Het kan inderdaad gebeuren dat je mensen afschrikt omdat je te hard opzoek lijkt te zijn. Of dat je teveel van een bepaalde situatie verwacht en nadien misschien teleurgesteld bent. Dit kun je echter voorkomen door je doelen daarop aan te passen.

Zeg bijvoorbeeld niet ”ik wil vandaag 3 vrienden maken”, maar ”ik probeer 3 mensen aan te spreken”. Of probeer van twee aanwezigen te achterhalen wat voor werk ze doen.

2. Maak een lijstje met bekende mensen die (misschien) aanwezig zullen zijn

In sommige situaties is de kans aanwezig dat je mensen zult treffen die je al eens eerder hebt gezien. In veel gevallen kun je met deze personen makkelijker contact leggen dan met mensen welke geheel nieuw zijn. Met name als je jezelf goed voorbereid.

Maak voor jezelf een lijstje met mensen die misschien aanwezig zullen zijn. Vervolgens kun je bij iedere persoon een paar specifieke details toevoegen, waar je tijdens het gesprek op kunt inspelen. Denk hierbij aan zaken als:

 • Waar een persoon werkt
 • Wat voor hobby’s iemand heeft
 • Of hij/zij recentelijk op reis is geweest

Daarbij kan het handig zijn om jezelf eraan te helpen herinneren dat iemand bijvoorbeeld rookt, zwanger is of vegetarisch eet. Ook kun je eventuele vragen aan iemand noteren:

Dit soort lijstjes maken het niet alleen makkelijker om een gesprek te beginnen, mensen vinden het vaak ook erg leuk als je dingen over ze hebt onthouden.

Deze notities kunnen je ook helpen met wat je vooral NIET moet zeggen. Is iemand net afgekickt van een drankverslaving? Biedt deze persoon dan geen biertje aan. Ligt iemands oom in het ziekenhuis vanwege een haaienbeet? Stel dan niet voor om een haaienfilm te gaan kijken. (Dit is natuurlijk een flauw voorbeeld, maar hopelijk snap je het idee).

3. Bedenk een paar potentiele gespreksonderwerpen

Weet jij vaak ook niet goed wat je precies moet zeggen tegen nieuwe mensen? Overweeg dan om vooraf enkele vragen te bedenken die je tijdens de activiteit kunt stellen.

Zo kun je inspelen op de situatie: 

 • ”Heb je al ervaring met boksen/crossfit/kookles?”
 • ”Ben je hier al eens vaker geweest?”
 • ”Is dit ook jouw eerste proefles?”
 • ”Kom je uit de buurt?”
 • ”Weet jij wat het programma is?”

Een andere optie is om je vragen te baseren op de tijd van het jaar:

 • ”Ben jij nog op vakantie geweest?”
 • ”Heb je ook carnaval gevierd?”
 • ”Hoe was jouw kerst?”

Probeer vooraf iedere sociale activiteit die je doet een dergelijk lijstje te maken.

Ook dit kan een beetje suf en geforceerd klinken, maar uit ervaring weet ik dat het altijd beter is dan niets voorbereiden.

4. Let op je hygiëne

Het is belangrijk om goed verzorgd voor de dag te komen. Draag dus schone kleding en zorg er daarbij voor dat je lichaamshygiëne in orde is. Dit lijkt vanzelfsprekend, maar wordt soms vergeten. Zo ben ik sinds de coronamaatregelen ook weleens geneigd geweest om een oud shirt aan te trekken wanneer het rustig is op kantoor. Of mijn haren niet te doen. Toch besloot ik al snel om weer in mijn uiterlijke verzorging te gaan investeren, omdat ik mezelf daar prettiger bij voel.

5. Neem (contant) geld mee

In sommige situaties kom je (na afloop) op het terras of in een café terecht. Mocht dat zo zijn dan krijg je als groep vaak te maken met een rekening die betaald moet worden. Het is in zulke gevallen fijn als je wat (klein) geld bij je hebt. Naast dat je je eigen consumpties kunt betalen ben je ook instaat om iets voor iemand voor te schieten.

Uiteraard is het niet de bedoeling dat je altijd en overal ieders drankje gaat betalen, maar een keer iemand uit de brand helpen zal je sympathiek doen overkomen.

Voorbereiden op een sociale situatie: de samenvatting

Als jij jezelf optimaal wilt voorbereiden op een sociale situatie dan is het aan te raden dit stappenplan te volgen:

1. Stel een haalbaar doel. Dus niet ”5 vrienden maken”, maar eerder ”5 leuke gesprekken voeren”.

2. Bedenk welke mensen je eventueel gaat tegenkomen.

3. Bedenk van tevoren enkele onderwerpen waarover je een gesprek kunt beginnen.

4. Zorg ervoor dat je goed verzorgd de deur uit gaat.

5. Neem wat contact geld mee.

Extra tip: houd je doel in je achterhoofd

Ik kan me voorstellen dat je niet altijd zin hebt om jezelf op deze manier voor te bereiden. Je wilt gewoon graag nieuwe vrienden maken en hebt geen zin om van alles te moeten forceren. Toch kan een beetje extra moeite doen er zomaar voor zorgen dat je meer resultaat behaald. Dit geldt niet alleen voor tijdens je werk of studie, maar ook andere zaken…zoals het vinden van vrienden. Blijf daarom altijd je doel voor ogen houden. Het is misschien even spannend (of juist saai), maar als je uiteindelijk nieuwe contacten hebt kunnen opdoen, dan ben je blij dat je het hebt gedaan.

Vond je deze tips nuttig? Of weet jij het beter? Plaats dan vooral een reactie of reageer via Instagram en Facebook. Lees ook mijn blogserie Vrienden Vinden, waarin ik mijn eigen ervaringen met het vinden van nieuwe contacten deel.