Het zal geen nieuws zijn dat we als mens vaak geneigd zijn om anderen de schuld te geven van onze problemen. Al valt mij het op dat veel mensen zo hun eigen ”persoonlijke zondebok” hebben. Deze persoon of groep wordt dan vaak (bewust of onbewust) aangewezen als veroorzaker van de ellende.

 

De zondebok kunnen vluchtelingen zijn, maar bijvoorbeeld ook politici of rijke, heteroseksuele mannen. Begrijp me niet verkeerd. Het wangedrag van deze laatste groep verdient het zeker om aangepakt te worden, maar één groep als schuldige aanwijzen is vrijwel nooit goed.

Ikzelf heb hier ook ervaring mee. Zo wil ik nog weleens afgegeven op de ”populaire kinderen”. Of mijn oude vriendengroep. Met deze laatste heb ik vrijwel alleen goede ervaringen gehad. Daar ben ik ze dan ook erg dankbaar voor. Ik vind het alleen jammer dat ik de laatste jaren zo weinig van ze gehoord heb. Ze zijn me natuurlijk niets verplicht, maar als ik in een slechte bui ben kan ik nog weleens frustratie voelen. Met name als iemand tijdens het daten zich afvraagt waarom ik zo weinig sociale contacten heb. Ik ben dan geneigd om te zeggen ”ja, ik had wel veel vrienden, maar die eikels hebben me laten zitten.”. Toch realiseer ik me dat zij niet zozeer het probleem zijn, maar gewoon degene die op dat moment de frustratie opvangen.

Heb jij ook een persoonlijke zondebok? Reageer onder deze blog of via Instagram of Facebook.