”It’s the most lonely time of the year…”

Waar kerstmis vaak als gezellig en sociaal evenement beschouwd wordt zijn er ook veel mensen waarbij het juist gevoelens van eenzaamheid oproept. Ikzelf vind het over het algemeen een leuke periode, al komt het gemis van een partner/vriendengroep soms wel naar boven.

In tegenstelling tot 2020 is het dit jaar vrij goed gegaan op sociaal gebied. Ik ben naar vele evenementen geweest en heb meerdere contacten opgedaan. Niet alleen gaf dit een goed gevoel, het zorgde er ook voor dat ik minder moeite had om alleen te zijn. Vermoedelijk omdat ik beter in mijn vel zat.

Ik heb dus eigenlijk niets te klagen, maar het viel me wel op dat de gevoelens van eenzaamheid tijdens kerst wel weer een beetje naar boven kwamen. Ik was dan misschien niet alleen, maar miste de liefde van een partner. In principe is dit geen reden tot paniek. We voelen ons tenslotte allemaal weleens eenzaam. Al moet je deze gevoelens natuurlijk wel kunnen benoemen.

Tevens ziet er ernaar uit dat ik ook tijdens oudjaar weer alleen ga zijn. Ik heb weliswaar enkele vrienden en leuke contacten (voornamelijk dit jaar opgedaan), maar met oudjaar zijn ze allemaal bij hun eigen partner of familie. Waar ik hier vorig jaar nog veel moeite mee had, weet ik het nu beter te accepteren. Ik heb het afgelopen jaar veel geluk gehad op sociaal gebied en nu lijkt het weer even tegen te zitten.

Toch kan ik me hierdoor voorstellen dat de feestdagen voor sommige mensen een vervelende periode zijn. Je verwacht namelijk gezelligheid. Als dat er niet is, dan is het gemis vaak groter dan gewoonlijk.

Daarbij voelt het toch ergens als een teken dat je je sociale leven niet op orde hebt. Al spelen er nu natuurlijk ook andere dingen mee zoals de lockdown. Als er geen restricties waren dan was het wellicht makkelijker geweest om ergens aan te sluiten.

Hoe ervaar jij de feestdagen? Plaats gerust een reactie. Je kunt ook reageren via Facebook en Instagram.

De Millonnial is een eigenwijze millennial die teveel nadenkt, waardoor soms inspiratie voor dit soort stukjes ontstaat. Daarnaast is ie opzoek naar nieuwe contacten. Hoe dat verloopt kun je hier lezen.