Sociale media. We roepen allemaal hoe slecht het is. Ook ik heb enkele nadelen van social media ondervonden. Al heeft het me ook veel moois gebracht. Hoe dat precies zit wil ik in deze blog graag toelichten.

In mijn beleving heeft de halve wereld een haat/liefde verhouding met sociale media. Zo weet ik dat er destijds een populaire groep was genaamd ”Hyves is stom, maar ik doe er toch aan mee”. Ik vond dit heel typerend voor hoe de meeste mensen sociale media gebruiken. We roepen allemaal hoe oppervlakkig het is, maar toch houdt een groot deel van de bevolking zich er fanatiek mee bezig.

We kunnen allemaal wel doen alsof likes en aandacht op sociale media ons niet boeien, maar dat is voor het overgrote deel van de mensen wel het geval. En ik vind het eerlijk gezegd ook leuk als men mijn berichten een ”like” geeft. Of wanneer deze blog veel reacties krijgt op Facebook (dus jij als lezer weet nu wat je moet doen! 😉).

Er is veel onderzoek gedaan naar de eventueel schadelijke gevolgen van sociale media, maar voor deze blog lijkt het me beter om te focussen op mijn eigen ervaringen.

In eerste instantie vond ik social media erg interessant. Ik kon hiermee namelijk in aanraking komen met mensen die een bredere interesse hadden dan alleen bier en voetbal. Daarnaast was het een handig hulpmiddel om contact te onderhouden met oude bekenden. En nieuwe mensen. Zo heb ik meerdere mensen in het echt ontmoet welke ik via social media heb leren kennen.

Voordeel #1: Het vergroot je bereik

Wat ik hierboven eigenlijk al zeg. Social media kan je in contact laten komen met mensen die je anders misschien niet snel zou tegenkomen.

Voordeel #2: Je kunt het gebruiken om te netwerken

Naast contacten opdoen kun je sociale media ook inzetten om je bedrijf of organisatie te promoten.

Nadeel #1: Het kan je (onbewust) onzeker maken

Je ziet via Facebook en Instagram regelmatig berichten van mensen die de grootste dingen doen. Persoonlijk vond ik dit in eerste instantie eerder motiverend dan jaloersmakend. Toch merkte ik na een tijdje dat ik toch een beetje onzeker over mezelf werd. Je krijgt vanwege Instagram namelijk al snel de indruk dat je omringt bent met succesvolle mensen. Dat lijkt wellicht fijn, maar kan je uiteindelijk wel aan jezelf laten twijfelen. Dit omdat je gaat denken dat je een loser bent, vanwege het feit dat je omgeving veel meer bereikt lijkt te hebben dan jou.

Nadeel #2: Je krijgt ”schijnvrienden”

Een ander nadeel aan social media is dat het iets kan opleveren dat ik ”schijnvrienden” zou noemen. Ik kan me een periode herinneren waarin ik dagelijks in een bepaalde Facebook groep actief was. Naast dat we interessante discussies hadden waren er ook enkele leden waarmee ik echt kon lachen. Het leek voor mijn gevoel echt even alsof ik een stel leuke vrienden had gevonden. Toen ik jarig was bleek echter geen van die contacten bij mij thuis langs te komen. Dit kon ik ze niets verwijten, want het waren mensen waar ik alleen via internet contact mee had. Al kwam ik er op dat moment wel achter dat ik minder vrienden had dan gedacht. Ik noem dit voortaan ”schijnvrienden”, oftewel mensen die voor jou op vrienden lijken, maar dat in werkelijkheid niet zijn. Het zijn overigens niet perse mensen met verkeerde intenties, je hebt gewoon niet de juiste verwachtingen van ze.

Nadeel #3: Het is een gigantische bron van afleiding

Het zal voor de meeste mensen geen verassing zijn dat je door sociale media snel afgeleid kunt raken. Je gaat er echter pas echt bij stilstaan wanneer je ervoor kiest om een weekje zonder Facebook, Instagram en/of Twitter door te brengen.

Zoals je kunt lezen kan sociale media dus wel degelijk negatieve gevolgen met zich meebrengen. Het is alleen lastig om er radicaal mee te stoppen. Je loopt namelijk het risico dat je jezelf van anderen afsluit, doordat je lastiger te bereiken bent. Of je moet medestanders vinden. Al lijkt me dat ook een beetje lastig. Want je kunt moeilijk een Facebook-groep oprichten voor mensen die willen stoppen met Facebook. Of een account op Instagram beginnen waarop foto’s staan van wat er buiten sociale media gebeurt.

Tevens is er in deze tijden van lockdowns vaak weinig alternatief. Vandaar dat ik mijn accounts op sociale media nog even heb aangehouden.

Dat neemt niet weg dat ik van mening ben dat we meer in het echt met elkaar moeten gaan verbinden. Ik denk namelijk dat het feit dat we elkaar niet zien een van de oorzaken is van de toegenomen polarisatie. Of het in ieder geval het feit dat we denken dat we zo verdeeld zijn 😉.

Als afsluiter was ik benieuwd naar hoe jullie tegen deze kwestie aankijken. Dus laat gerust een reactie achter op mijn ehh…social media kanalen.