In de blogserie ‘Vrienden Vinden‘ lees je de bevindingen van mijn pogingen om nieuwe contacten op te doen. Dit doe ik telkens door nieuwe activiteit aan te gaan, zoals bijvoorbeeld salsadansen of speeddaten. Deze blog gaat over mijn ervaringen bij het Language Café, waar men komt om nieuwe talen te leren spreken. Deze activiteit deed ik overigens niet zozeer om in de hoop om nieuwe vrienden te maken, maar meer om gewoon te oefenen met het voeren van gesprekken. Hoe het verliep lees je hieronder.

Een Language Café is een bijeenkomst waar mensen kunnen samenkomen om een bepaalde taal te spreken. Dit in de meeste gevallen omdat men deze graag onder de knie wilt krijgen. Of in mijn geval, om anderen te ondersteunen in het spreken van Nederlands.

Er worden in Nederland meerdere Language Cafés georganiseerd. Degene welke ik bezocht vind op wekelijkse basis plaats bij hetzelfde café, in het centrum van Utrecht.

In tegenstelling tot bij het speeddaten was ik vooraf het Language Café nauwelijks zenuwachtig, waar ik uiteraard blij mee was. Bij binnenkomst stonden er tafeltjes met ieder een vlaggetje erop. Toen ik aan de barman kenbaar maakte dat ik voor het Language Café kwam gaf hij aan dat de organisator nog niet aanwezig was. Waar dit voorheen een excuus was om passief te gaan zitten wachten besloot ik nu om te gaan zitten aan de tafel waarop een Nederlands vlaggetje stond. Mede omdat er al 3 van de 4 stoelen bezet waren en ik er anders wellicht buiten zou vallen. Mijn tafelgenoten waren afkomstig uit Syrië, Turkije en Oostenrijk.

Ik moet zeggen dat de avond een beetje houterig van start ging. Dit is voor mij niet ongewoon, al had het dit keer niet zozeer met mijn zenuwen te maken. Het was gewoon een beetje saai. Denk aan 3 mensen die in gebrekkig Nederlands enkele feitjes over zichzelf delen. Gedurende de avond vorderde werd men steeds wat losser, waardoor er ook steeds meer leven in het gesprek kwam. Ik begon het zelfs gezellig te vinden.

We spraken over van alles, maar met name de Nederlandse cultuur en gewoontes kwamen ten sprake. Het was leuk om horen hoe buitenlanders dit ervaren.

Ondanks dat de avond wat mij betreft niet perse langer hoefde te duren vond ik het wel geslaagd. Ik zou dan ook nog weleens terug willen komen. Het liefst met andere mensen, al zou het ook niet verkeerd zijn om met dezelfde personen na enkele weken weer eens bij te kunnen praten.

Conclusie

Een Language Café heeft zeker de potentie om te kunnen bijdragen aan je sociale vaardigheden. Ook zou je er als expat zeker vrienden kunnen maken. Ben je echter Nederlands dan denk ik dat er betere plekken zijn om contacten op te doen. 

Pluspunten:

  • Laagdrempelig
  • Leerzaam

Nadelen:

  • Niet zo geschikt voor Nederlanders