Welkom bij de tweede aflevering van de blogserie Vrienden Vinden, waarin ik verslag doe van mijn zoektocht naar nieuwe contacten. Dit keer beschrijf ik mijn ervaringen bij de Sizzl speeddate in Breda.

Speeddate? Dit ging toch over het maken van vrienden? Dat klopt! Ik ben echter van mening dat je vrienden het beste kunt maken op sociale evenementen en daar hoort speeddaten ook bij. Vandaar dat ik mijn ervaring met Sizzl wilde delen.

Dit evenement vond plaats in augustus 2020

In de periode dat ik actief opzoek was naar een partner heb ik weleens mensen horen praten over speeddaten. Ik voelde echter nooit zo de behoefte om dit ook eens te proberen. Het leek me erg suf en geforceerd. Bovendien had ik niet het idee dat men er echt enthousiast over was. Het was ”oké”, maar verder best saai.

De eerste lockdown in 2020 zorgde ervoor dat ik toch besloot om speeddaten eens te proberen. In eerste instantie hield ik me aan het ”thuis blijven” advies, maar toen in juni alles een beetje begon te versoepelen begon het te kriebelen. Ik zag dat veel mensen elkaar weer gingen opzoeken. Daar had ik ook wel zin in, maar gezien het gebrek aan contacten kwam er weinig van. Ik had een keer met een vriend afgesproken, verder eigenlijk niets.

Toen zag ik eens een artikel over Sizzl voorbijkomen, een nieuwe vorm van speeddaten. In plaats van geforceerde gesprekken aan lange tafels werd er bij Sizzl samen spelletjes gespeeld. Ik vond dit eigenlijk wel leuk bedacht. Gezien de evenementen van Sizzl in Utrecht plaatsvonden twijfelde ik of ik zou deelnemen. Toen zag ik dat er ook een editie in Breda georganiseerd zou worden. Het leek me best wel spannend, maar ik was het thuiszitten dusdanig beu, dat ik besloot om een kaartje te kopen.

Hete avond

Er was in die periode sprake van een hittegolf. Wat mij betreft niet het ideale weer om te gaan speeddaten. De gedachte om daar bezweet in een benauwd café te gaan zitten stond me nogal tegen. Toch besloot ik om te gaan.

Aangezien ik met de trein naar Breda moest besloot ik om een extra shirt mee te nemen. Hierdoor kon ik ondanks de hitte toch nog een beetje fris voor de dag komen. Vervolgens liep ik langs het café waar het evenement zou gaan plaatsvinden. Ik besloot om nog even door te lopen om een pepermuntje kunnen nemen toen ik daar een grote groep vrouwen zag ik staan. Al snel ging de gedachte ”Ah nee, die komen toch ook niet voor de speeddate?” door mijn hoofd. Ik zag namelijk al een scenario voor me waarin een groep melige vrouwen tijdens de dates steeds onderling gingen zitten giechelen.

Bij het café van de speeddate aangekomen zag ik dat het terras vrij vol zat. Met enige aarzeling liep ik naar degene waarvan ik dacht dat zij de organisator was. Voordat ik wat kon zeggen riep ze ”Zo! jij komt ook voor het speeddaten?” 

”Ehh, niet zo hard” antwoordde ik. Het klonk een beetje botter dan dat ik bedoeld had. Ik kreeg de instructie om wat drinken te bestellen en te wachten totdat het evenement begon. Binnen aangekomen zag ik de andere deelnemers samen binnenkomen. Al snel schoten er allerlei gedachtes door mijn hoofd ”dit wordt niks”, ”zie je, iedereen komt met vrienden en ik ben hier alleen”. Dit was achteraf gezien gewoon een vorm van zelfsabotage.

Een toren met matchvragen

Het speeddaten ging van start en als man kreeg je een tafeltje toegewezen waaraan een vrouwelijke deelneemster zat. De bedoeling was dat je daar samen het spel Jengaa (met die blokkentoren) ging spelen. Dit keer met blokjes waarop steeds een bepaalde ”matchvraag” geschreven stond, die je beide moest beantwoorden. Deze speelse aanpak zorgde ervoor dat mijn cynische houding afnam. Sterker nog, ik begon het al snel gezellig te vinden.

Tijdens het tweede gesprek begon het ineens keihard te regenen, waardoor alle deelnemers die op het terras zaten naar binnen moesten vluchten. Dit lijkt misschien vervelend, maar we konden er wel om lachen. Ondanks de regen en hitte verliep alles leuk en luchtig. Ik had goede gesprekken met mijn matches en in de pauze heb ik ook nog met een andere man staan praten. Ook hij was te spreken over het concept en de sfeer.

Wat opviel is dat eigenlijk iedere deelneemster sympathiek was en haar best deed om er een leuk gesprek van te maken. Ik kon wel merken dat de laatste persoon welke ik sprak inmiddels een beetje vermoeid was geraakt, maar daar kon ik me – gezien ze net 12 mini-dates achter de rug had – wel wat bij voorstellen. Dit terwijl ik vooraf bang was dat de vrouwen allemaal heel kritisch zouden gaan zijn…en vervelend gingen doen wanneer ze je niet leuk vonden.

Conclusie

Ik zag er een beetje tegenop, maar uiteindelijk bleek het Sizzl speeddaten erg leuk te zijn. Wederom werd bevestigd dat mijn vooroordelen en aannames over zulke evenementen (en de deelnemers) ongegrond zijn. Ik vermoed dat de onbewuste drang om spannende situaties te ontvluchten ervoor zorgt dat ik dingen ga afkraken. Dat is jammer, want zo mis je een hoop leuke dingen. Het evenement van Sizzl was niet alleen gezellig, maar het zorgde er ook voor dat ik nieuwsgierig werd naar andere vormen van speeddaten. Al is het maar om te vergelijken.

Sizzl Dating

Sizzl is een verfrissend concept en de organisatie doet hard haar best om er wat van te maken. Het uiteindelijke verloop van zo’n evenement ligt natuurlijk mede aan het publiek, maar de avond welke ik heb bijgewoond was in ieder geval erg geslaagd. Een aanrader voor iedere single, zelfs als je niet actief opzoek bent naar een relatie.

Als het gaat om nieuwe vrienden maken dan denk ik eerlijk gezegd dat speeddaten niet zo’n goede optie is. Het is wel een ideale manier om je comfortzone als het ware te vergroten. Wie een Sizzl speeddate aangedurfd heeft, zal bij een gewone spelletjesavond waarschijnlijk een stuk minder zenuwachtig zijn.

Voordelen:

  • Leuke sfeer
  • Origineel concept

Nadelen:

  • Vanwege het datingconcept minder geschikt om vrienden te maken
  • Kan spannend zijn

Meer informatie is te vinden op website van Sizzl.

De andere activiteiten die ik bezocht heb zijn hier te vinden. Wil je op de hoogte blijven van mijn ervaringen met het vinden van vrienden? Volg Millonnial dan via Instagram. Of Facebook.