Het heeft even geduurd, maar dit is de derde editie van Vrienden Vinden. Dit keer bespreek ik mijn ervaringen met Toastmasters, een organisatie die je leert om speeches te geven.

In mijn zoektocht naar nieuwe contacten heb ik de voorkeur om kiezen voor eenmalige dingen. Dit is namelijk laagdrempeliger dan meteen ergens lid van worden. Toch ga ik soms ook naar activiteiten waaraan een bepaalde club verbonden is. Zoals Toastmasters, een organisatie gericht op openbaar spreken.

De reden dat ik bij Toastmasters terechtkwam was omdat er een verhaal was dat ik met de wereld wilde delen. Dit wilde ik destijds doen door middel van een speech. Ik zocht daarom naar een podium om deze te kunnen opvoeren. Hierdoor kwam ik op een gegeven moment bij Toastmasters uit. Dit is een internationale sprekersclub met afdelingen verspreidt over de hele wereld. Al snel ontdekte ik dat dit geen plek was ”waar je snel ff een speech kon geven”. Desondanks besloot ik om mezelf aan te melden voor de eerstvolgende bijeenkomst. Want ja, iedere mogelijkheid om te oefenen op sociaal gebied is mooi meegenomen.

Een avondje Toastmasters

Het komt weleens voor dat je een bepaald beeld hebt bij een activiteit, maar dat het achteraf niet helemaal blijkt te kloppen. Zo had ik bij Toastmasters verwacht dat er gedurende de avond een paar speeches werden gehouden en er vervolgens feedback gegeven werd. In tegenstelling tot bij het speeddaten was ik bij Toastmasters dan ook niet bijzonder zenuwachtig. Ik dacht bij mezelf ”dat ik gewoon kon gaan zitten en enkele speeches mocht aanhoren”. In plaats daarvan werkt er gewerkt volgens een bepaald systeem. De hele avond verliep volgens een strakke planning. Ik moet eerlijk toegeven dat dit me in eerste instantie een beetje tegenstond. Ik ben nogal een eigenwijs iemand en dit soort regeltjes staan me een beetje tegen.

De sfeer was echter goed en ik heb tijdens de improvisatieronde besloten om zelf ook nog een korte speech te houden. Dit ging voor geen meter, maar voelde wel goed om gedaan te doen. Vervolgens heb ik nog wat nagepraat en zelfs nog met enkele leden een terrasje gepakt. Een geslaagde avond dus!

Gezien de goede ervaring ben ik ook de tweede keer naar een Toastmasters bijeenkomst gekomen. Ook dit beviel goed. Uiteindelijk heb ik besloten om lid van Toastmasters te worden. Niet alleen vanwege de goede sfeer, maar omdat het ook zeer leerzaam was.

Je zou dus kunnen zeggen dat mijn ervaringen met Toastmasters een succes waren. Als je echter puur en alleen nieuwe vriendschappen wilt sluiten is Toastmasters niet de beste optie, maar op andere vlakken is het een aanrader. Het brengt je in contact met andere mensen, helpt je met je verlegenheid omgaan en staat ook nog eens goed op je CV.

Voordelen:

  • Staat altijd open voor nieuwkomers
  • De optie om een paar keer vrijblijvend mee te doen
  • Ideaal om je sociale vaardigheden mee te trainen

Nadelen:

  • Wellicht een grote stap voor verlegen mensen

Meer over Toastmasters is te lezen via deze website.

Heb jij ook ervaring met Toastmasters? Of wil je nog wat vragen? Plaats een reactie of bereik via mail. Je kunt Millonnial ook volgen via Facebook of Instagram.