”Dan moet je maar gewoon nieuwe vrienden maken!”
Er blijken steeds meer jongeren te zijn die zich eenzaam voelen. Een groot deel van hen zou graag nieuwe vrienden maken, maar weet niet hoe ze dit het beste kunnen aanpakken. Vanuit de omgeving heerst er veelal onbegrip. Men doet vaak alsof je zo maar even wat vrienden kunt maken. Alsof je een IKEA bed in elkaar zet. Bij het maken van vrienden zit echter geen gebruiksaanwijzing. In deze blog heb ik enkele redenen verzameld die kunnen verklaren waarom het zo moeilijk kan zijn om nieuwe contacten op te doen.
1. Het is moeilijk bespreekbaar
Het hebben van geen of weinig vrienden is niet iets wat men van de daken wilt schreeuwen. Een vriendengroep, net als seks en een partner, lijkt iets te zijn dat je moet hebben…als je het daarentegen zoekt, vindt men je al snel kansloos.
Er zijn daarom ook maar weinig mensen die toegeven dat ze op zoek zijn naar vrienden. Wie dat wel doet lijkt al snel raar gevonden te worden. Dit terwijl je zeker niet de enige bent die opzoek is naar meer contacten.
Het feit dat ”geen vrienden hebben” sociaal niet geaccepteerd lijkt te zijn zorgt ervoor dat veel eenzame mensen niet opzoek naar nieuwe contacten durven te gaan.
2. Er is veel (of juist weinig) keuze
Wie wel de stap durft te zetten om nieuwe vrienden te zoeken loopt weer tegen andere dingen aan…want waar moet je beginnen? En wie moet je benaderen? Er zijn zoveel mensen dat het vaak lastig is om ergens te beginnen. Ik kies er vaak voor om te gaan voor degene die zelf ook niet zoveel vrienden lijken te hebben. Al moet je daar maar net een klik mee hebben. Zelf kan ik met best veel mensen overweg, maar als ik het idee krijg dat ik iemand aardig ”moet” vinden, dan voel ik juist een weerstand.
Er zijn aan de andere kant ook juist weinig potentiele kandidaten om uit te kiezen. Veel mensen lijken al ”voorzien” te zijn, waardoor het minder aantrekkelijk wordt om ze te benaderen. Er blijft hierdoor een beperkte hoeveelheid personen over.
3. Veel mensen zijn al voorzien
Ik heb het hierboven al benoemd. Veel mensen hebben al vriendengroep en staan daardoor minder open voor nieuwe mensen. Met name als je ouder dan 26 bent loop je al snel tegen dit probleem aan. De meeste leeftijdsgenoten zijn al gesetteld (partner, kinderen) en hebben daarnaast een select groepje vrienden.
In mijn beleving staan de meeste mensen ook op latere leeftijd nog steeds open voor nieuwe contacten. Ze lijken alleen de voorkeur te hebben aan mensen welke zelf ook al een relatie en/of vriendengroep hebben.
4. De overgang van kennis naar vriend is vaak lastig
Wie opzoek gaat naar nieuwe contacten en daarvoor regelmatige dezelfde plekken bezoekt, heeft veel kans om bepaalde mensen vaker tegen te komen. Ik weet uit ervaring dat je op deze manier vrij makkelijk kennissen op kunt doen. Oftewel mensen die je herkent en waar je soms een praatje mee maakt. Heel gezellig allemaal, maar dit soort personen zullen niet snel op je verjaardag verschijnen. Of langskomen wanneer je op een vrijdagavond niets te doen hebt.
De overgang van kennissen naar vrienden blijft vaak uit. Dit mede omdat veel mensen niet weten hoe ze dit nou precies moeten aanpakken.
5. Je bent gefrustreerd
Als je al een tijdje zonder vrienden of contacten dan is het logisch om daar frustratie en onzekerheid over te voelen. De kans is groot dat je dit na een tijdje ook (onbewust) gaat uitstralen. Met als gevolg dat het nog lastiger wordt om vrienden te maken. Waardoor je ook weer extra gefrustreerd zult raken. Dit kan een vicieuze cirkel worden, waar je vaak moeilijk uitkomt.
Ondanks dat het zeker mogelijk is om uit deze cirkel te komen denk ik dat frustratie een van de voornaamste redenen is dat mensen moeite hebben met nieuwe vrienden maken.
Hoe moet het dan wél?
De grote vraag is nu, hoe kun je ondanks deze uitdagingen toch nieuwe vrienden maken? Ik moet bekennen ook niet de wijsheid in pacht te hebben, anders was ik deze blog ook niet begonnen. Toch blijf ik pogingen doen om nieuwe vrienden te maken. Wil je weten hoe me dit afgaat? En welke stappen ik hiervoor allemaal gezet heb? Volg dan de blogserie ‘Vrienden Vinden’. Of like Millonnial op Instagram en Facebook. Daarnaast kun je over een tijdje een blog verwachten waarin ik uitleg hoe je met de bovenstaande valkuilen kunt omgaan.
Trackbacks/Pingbacks